Лудостта на срещата на върха на НАТО в България: опасно безумие

Следвайте “Комета.бг” в Телеграм и във Фейсбук.

Автор: Боян Станиславски
Източник: The Barricade

Линк: https://thebarricade.substack.com/p/natos-summit-madness-in-bulgaria

Като се присъединява към отчаяно агресивната позиция на НАТО срещу Русия, България рискува катастрофални ответни мерки с надеждата да задоволи безумните желания на западните чиновници.

В статията по-долу са разгледани следните теми и мнения:

1. Неотдавнашната Парламентарна асамблея на НАТО в София бележи опасна и безотговорна повратна точка за България.

2.Присъединяването на България към агресивната позиция на НАТО срещу Русия застрашава собствената ѝ сигурност и суверенитет.

3.Ангажиментите, поети от служебното правителство на България, са опасни за страната и им липсва демократична легитимност.

4.Поправките, с които се отменят ограниченията за използване на оръжия, предоставени от НАТО, за нападение срещу руски цели, увеличават риска от пряка конфронтация с Русия.

5.Дневният ред на НАТО противоречи на настроенията на българската общественост, която пази силни културни връзки с Русия.

6.Възможността България да се превърне в мишена по време на ядрен конфликт е реална и непосредствена заплаха.

7.Защитата на демокрацията от страна на НАТО е лицемерен ход предвид настоящата политическа ситуация в Украйна.

8.Спешна необходимост за България да преразгледа позицията си в рамките на НАТО и да даде приоритет на националните си интереси и обществените настроения.


Неотдавнашната Парламентарна асамблея на НАТО в София, на която беше приета зашеметяваща декларация за подкрепа на Украйна „до победа“ над Русия, бележи опасна и безотговорна повратна точка.

Този ход е както изключително рисков, а също и лишен от всякаква логика от гледна точка на българския национален интерес, както и да се тълкува той. Като се присъединява толкова тясно към агресивната позиция на НАТО срещу Русия, България излага на риск собствената си сигурност и суверенитет по тревожен и безразсъден начин.

Глупавият и опасен ангажимент на България към Украйна

Твърдият ангажимент на служебния министър-председател Димитър Главчев да подкрепя Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, както и твърдението, че НАТО гарантира сигурността и просперитета на България, звучат безсмислено пред суровата реалност на място. Тази сляпа вярност към мерките на НАТО не отчита дълбоките рискове и уязвимости, пред които е изправена България като малка и опустошена нация. Позволявайки тази територия да бъде използвана като плацдарм за най-агресивните до момента саботажи на НАТО срещу Русия, правителството играе опасна игра с живота и бъдещето на българския народ и българската държава.

Изявленията на Главчев, направени в контекста на служебното правителство, отговорно за управлението на страната до предсрочните избори през юни, допълнително подчертават несигурността на тази ситуация. Това не е решение, взето от напълно избрано правителство, а по-скоро от временна администрация, която предприема стъпки с потенциално дълготрайни и катастрофални последици. Забележките на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за необходимостта от „нови отбранителни планове и по-голяма бойна готовност“ подчертават промяната към по-агресивна военна позиция, която е опасно недалновидна и по никакъв начин не е в интерес на България.

Крайна заплаха за националната сигурност

Политиките, приети по време на сесията, особено тези, с които се отменят ограниченията за използване на оръжия, предоставени от НАТО, за атакуване на цели на руска територия, ескалират риска от пряка конфронтация с Русия до степен, че вече е почти сигурно, че тя ще се случи в близко бъдеще.

По време на дебатите представители на различни държави от НАТО изразиха подкрепата си за още по-агресивни мерки.

Италианските представители например заявиха, че изпращат военна помощ на Украйна при условие, че тя няма да бъде използвана на руска територия. Представителят на Обединеното кралство обаче категорично заяви:

„Няма никакъв смисъл ракетите да не могат да бъдат използвани срещу Русия, докато Русия обстрелва Киев. Трябва да признаем, че в момента Украйна губи тази война. Не можем да продължаваме да казваме на Украйна да не обстрелва с ракети Русия, която с удоволствие обстрелва с ракети Киев.“

Канадските представители дори предложиха по-строга формулировка. Държави като Литва и Естония (каква изненада!) изразиха сходни чувства, като представителят на Литва припомни видеото с опожаряването на президентската печатница за детска литература и каза:

„Военната помощ за Украйна и нейното ограничено използване, меко казано, изглеждат двулични. Това е като да играеш баскетбол с белезници“.

Подкрепа за отпадането на „червената линия“ на НАТО дойде и от Естония, Нидерландия и Швеция, а предложението беше прието с девет гласа „против“.

Предателство на българската общественост

Друг аспект, който е особено стряскащ, е грубото пренебрегване на настроенията на българския народ. Значително мнозинство от българите хранят братски чувства към Русия, вкоренени в исторически и културни връзки, и подкрепят Русия в продължаващата война, което беше признато дори от най-яростния прозападен вестник „Дневник“. Налагането на дневния ред на НАТО, който е в разрез с общественото мнение, е равносилно на дълбоко недемократична маневра на политическия елит. Това не е волята на българския народ; това е предателство на основните национални интереси и демократични принципи.

Призивът на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова за засилване на фокуса на НАТО върху Черноморския регион и Западните Балкани е допълнителен пример за това опасно разминаване. Като тласкат България към по-агресивна позиция, политиците не само пренебрегват обществените настроения, но и излагат нацията на значителен риск. Това е ясна индикация, че настоящата политическа посока се определя от външен натиск, а не от истинските интереси и желания на българското население.

Надвисналата сянка на ядрената заплаха

Като въвличат България в конфронтационната позиция на НАТО, нейните лидери излагат страната и нейното общество на катастрофалната възможност за ядрен удар. Стратегическото значение на Черноморския регион и Балканите, както подчертава Кирова, само подчертава несигурното положение, в което се намира България. Последиците от подобен конфликт биха били опустошителни, потенциално заличавайки българската държавност и потапяйки страната в невъобразим хаос и разруха.

Неотдавнашното предупреждение на руския президент Владимир Путин, че малките членове на НАТО трябва да бъдат много внимателни в действията си, е пряк и зловещ сигнал към България. Това изявление, което идва непосредствено след парламентарната среща на върха на НАТО, не оставя никакво съмнение за сериозната заплаха, пред която сме изправени в момента. Посланието на Путин подчертава непосредствената опасност и високите залози, свързани с безразсъдната политика, провеждана от българското правителство под влиянието на НАТО.

България се нуждае от силен призив за разум и суверенитет

Наложително е България незабавно да преразгледа позицията и действията си в рамките на НАТО!

Участието ѝ очевидно не се ръководи от внимателна и рационална оценка на националните интереси (да не говорим за благосъстоянието на гражданите), а е просто диктат на чужди сили. Сегашният път, белязан от милитаристични пози и агресивни политики, е рецепта за катастрофа. България трябва да се застъпва за дипломация, мирно съвместно съществуване и да възприеме външна политика, която поставя сигурността над всичко останало!

В друга декларация парламентаристите от държавите членки на НАТО одобриха молбите на Малта и Косово да станат асоциирани делегации на НАТО. Освен това асамблеята препоръча създаването на Център за демократична устойчивост в централата на НАТО в Брюксел, който да „защитава основните демократични ценности на алианса чрез борба с дезинформацията“. Тази инициатива е дълбоко лицемерна! Как може НАТО да се застъпва за демокрацията, след като Украйна от години не функционира като истинска демокрация? Страната се ръководи от президент, който продължава да държи властта, въпреки че мандатът му изтече на 20 май, без никакво легитимно основание. Освен това НАТО налага на България политики, които са в остро противоречие с политическите настроения, преобладаващи в българското общество. Въпреки това крещящо противоречие те дръзко твърдят, че защитават демократичните ценности. Това лицемерие е не само крещящо, но и обидно за интелигентността на средния потребител на новини.

„НАТО е най-успешният алианс в историята, защото може да се променя и адаптира“, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг при откриването на пленарната сесия. „Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че разполагаме с необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности за възпиране.“ Според Столтенберг Европа бележи напредък в тази посока, но той удобно пропусна факта, че това е път, изпълнен с огромна опасност за България.

Председателят на Парламентарната асамблея на НАТО, полякът Михал Щерба, повтори подобни налудничави настроения, като подчерта, че „Украйна ще бъде по-слаба, ако продължим да подкрепяме страната с половинчати мерки“. Той също така заяви: „Мястото на Украйна е в НАТО, на срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да дадем ясно да се разбере, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път.“ Подобни декларации само подчертават ескалиращата ангажираност с конфликт, който пряко застрашава сигурността и стабилността на България.

В заключение, срещата на върха на НАТО в София показа ясно опасния и безразсъден курс, по който са поели западните лидери и техните слуги в сателитните държави от бившия Източен блок. Това е курс, който не само застрашава националната сигурност, но и противоречи на волята на българския народ и рискува да въвлече страната в катастрофален конфликт.

Крайно време е за фундаментална преоценка на ориентацията и политиката на България в рамките на НАТО, преди да е станало твърде късно.

Залогът е твърде висок, а цената на бездействието е потенциално фатална. Нека обърнем внимание на червените светлини, които мигат пред нас!