Пробив в делото на Джулиан Асанж

Следвайте “Комета.бг” в Телеграм и във Фейсбук.

Автор: Боян Станиславски
Боян Станиславски — e журналист, преводач и издател; редактор в сайта Барикада, дългогодишен сътрудник на Българско Национално Радио, публикува текстове основно в полски и български издания; автор на англоезичния блог TheBarricade.online. Станиславски редовно участва в подкаста на полската електронна медия Portal STRAJK както и в предаването On the Barricades.

Вчера в Кралския съд на Обединеното кралство беше постигнат пробив в делото на Джулиан Асанж и частична победа на правосъдието и свободата на печата над американския империализъм. Джулиан Асандж спечели правото за т.нар. пълно обжалване на евентуалната си екстрадиция в САЩ. Това създаде сянка на вероятност той да не бъде предаден на САЩ, въпреки че, разбира се, това не означава, че съдбата му в Обединеното кралство е завидна.  

Нека да разгледаме абсурда, довел до вчерашното обстоятелство. Върховният съд в Лондон установи, че Асандж, който е обвинен в 17 случая на шпионаж и един случай на измама във връзка с публикуването на секретни американски документи от Уикилийкс преди почти 15 години, може да обжалва на следваща инстанция. Делото на САЩ срещу Асанж е свързано с някои от най-известните изтичания на секретни документи от WikiLeaks, включително операции в Ирак и Афганистан и колекция от секретни дипломатически депеши от 2010 г. Правителството на САЩ твърди, че действията на Асанж са застрашили живота и здравето на невинни хора и го обвинява в подстрекателство, кражба и масово разкриване на класифицирани документи. Американската страна твърди, че Първата поправка на местната конституция не защитава публикации като WikiLeaks, които незаконно получават информация за националната сигурност. 

Ще припомним също така, че Асандж прекара последните пет години в британски затвор с максимална сигурност, след като в продължение на седем години се защитаваше в еквадорското посолство в Лондон. През 2022 г. тогавашният министър на вътрешните работи Прити Пател подписа заповед за екстрадиция, но през февруари 2024 г. Асанж обжалва пред Върховния съд. През март двама съдии отхвърлиха повечето от аргументите му, но му позволиха да отнесе делото до Апелативния съд, уточнявайки, че са готови да предотвратят такова обжалване, ако Вашингтон е готов да даде надеждни и убедителни гаранции, че животът му няма да бъде застрашен (смъртна присъда) и че правото му да упражнява свободата си на изразяване ще бъде уважено и взето предвид. 

Решението на британските съдилища да предоставят на Асанж пълно обжалване очевидно не е резултат от желанието да се преследват принципи като справедливост или свобода на словото, а от явното незачитане от страна на САЩ на британската правосъдна система. Нека не си правим илюзии!

Първоначално британските съдилища бяха повече от склонни да се съгласят на екстрадиция при условие, че американската държава гарантира справедлив съдебен процес, който да вземе предвид и първата поправка, и премахването на заплахата от смъртно наказание. Вместо обаче да започнат сериозен диалог, САЩ изпратиха пренебрежително писмо, съдържащо неясни уверения, че Асанж няма да бъде заплашен от смъртно наказание. Това ниво на липса на елементарен професионализъм и арогантност просто обиди британските власти – това е истинската причина за неочакваната промяна на позицията от британска страна.

Въпреки това, винаги е стъпка напред, която си заслужава да бъде отбелязана!