новите китайски процесори: “не може да са китайски…”?

Американското правителство вдигна шум, като по същество обвини Huawei (и Китай като цяло), че са откраднали усъвършенствани компютърни чипове от САЩ, и впоследствие са ги включили в последното поколение смартфони на Huawei: https://www.kaldata.com/телефони/сащ-ще-проверяват-откъде-huawei-се-снабдява-440263.html и още тук: https://www.kaldata.com/телефони/как-новият-чип-на-huawei-променя-технологич-440295.html

Предположението тук е, че китайските инженери не са способни да произвеждат такива усъвършенствани технологии. Или казано по-директно: това е старият расистки възглед за “азиатските варвари”, облечен в нов език.

Предлагаме превод на китайския отговор, публикуван в “Global Times”

Автор:The Global Times
URL:https://www.globaltimes.cn/page/202309/1297721.shtml
Превод: Екип на Комета.бг

Когато става въпрос за последния напредък на Китай в областта на чиповете, Bloomberg съобщи във вторник, че “няма да е изненадващо … САЩ винаги могат да затегнат своите санкционни режими и да засилят гаранциите, за да забавят разпространението. Но търговията почти винаги ще изтласква технологичните тайни”. Това изглежда е обичайното нежелание на САЩ да се изправят срещу технологичния напредък на Китай, които смятат, че китайските възможности все още не са на ниво и могат да се развиват само разчитайки на чужда интелектуална собственост или технически тайни.

По същество подобен възглед разглежда технологичния напредък на света от расистка гледна точка, сякаш лекият технологичен напредък на други нации се дължи на кражба или изтичане на тайни на САЩ; в противен случай е невъзможно други нации да правят нововъведения. Но в действителност инвестициите на Китай в научноизследователска и развойна дейност, представени от Huawei, са водещи в света през годините.

В тази статия Блумбърг привежда и примери, за да докаже, че “никой няма монопол върху иновациите”. Някога Китай е бил напреднал в техниките, свързани с коприната, производството на хартия и порцелан, но в крайна сметка те са били представени на Запад. По този начин пробивът на полупроводника на Huawei е само част от “дългата история на разпространение – или кражба – на това, което сега наричаме интелектуална собственост”. Замислят ли се американските медии, че подобно тълкуване от гледна точка на историята може да накара читателите да приемат по-добре така наречената “кражба на интелектуална собственост”?

Глобализацията доведе до разпространението на знания и някои технологии по света. Въпреки това всеки, който владее технологиите, иска да ги контролира и рядко се срещат случаи на активно споделяне на технологии. Да не говорим за пълните патентни закони и законите за интелектуална собственост, които защитават интересите на изобретателите в съвременното общество.

В тази връзка Лу Сян, научен сътрудник в Китайската академия за социални науки, заяви пред Global Times: “Ако една страна иска да постигне развитие чрез естествено разпространение на технологиите, или е много трудно, или е безсмислено да се чака, докато технологиите изостанат.”

Въпреки че САЩ са наложили различни технологични блокади на Китай, Китай все още разчита на собствените си усилия, за да прави непрекъснато пробиви.

Напротив, САЩ, най-голямата държава за наблюдение и шпионаж, продължава да набляга на защитата на правата на интелектуална собственост, като същевременно използва хегемонистични средства за потискане на напредналите компании в други държави.

По същество е противоречиво, че американските медии критикуват независимите иновации на Китай като “погрешни опити” и “войнственост” и в същото време се застъпват за “техническа блокада”. Разбира се, САЩ искат да запазят своята хегемония, която се отразява във всички аспекти, включително и в областта на технологиите, но никоя държава не може да ограничава разработването на нови технологии от компании в друга държава и никоя компания в света не може да стане водеща в света чрез кражба.

С течение на годините технологичният напредък на Китай е изумителен и дори надминава този на западните страни в много области. Това предизвика много съмнения от страна на тези страни, които подозират, че Китай тайно е откраднал техните технологии и се опитват да дискредитират Китай. Тези страни чисто завиждат на Китай и също така го подценяват.

Лю смята, че Китай и китайските компании, включително Huawei, са разработили някои технологии, които са по-напреднали от тези на американските компании. САЩ нямат предимство нито в производството на чипове, нито в занаятчийството. Ние ще докажем, че високите стени, които те са изградили, в крайна сметка са неефективни. Защото това, на което разчита техническият прогрес на Китай, са водещите инвестиции в работна ръка и материали, а не изтеклата информация на САЩ. Как Китай може да открадне технология, с която САЩ изобщо не разполагат?

Нещо повече, авторът споменава също, че “ако Китай и САЩ продължат да използват търговията и технологиите в игра с нулев резултат за световно господство, всички ние вероятно ще се окажем в нулевия край на уравнението”. Всъщност това, което правят САЩ, е не просто игра с нулева сума, а игра с отрицателна сума. Защото играта с нулева сума вреди на другите и носи ползи за самия него, а тази с отрицателна сума вреди на другите, но не носи ползи за самия него.

Някои технически патенти всъщност са взаимноизгодни. Например електронните продукти, произвеждани в много държави, включват патенти и технологии на Huawei, докато някои части на Huawei могат да използват и западни технологии и продукти. Това е движеща сила на технологичния прогрес в света.

Но ако САЩ продължат да прилагат бандитската си логика, това само ще доведе до никъде. В крайна сметка в ерата на глобализацията всички държави са взаимосвързани, което определя, че този вид разбойническо мислене вече няма да работи. Съвместното насърчаване на развитието на науката и технологиите чрез сътрудничество също е тенденция, която САЩ не могат да спрат.

“Що се отнася до това какъв избор ще направи правителството на САЩ, все още трябва да изчакаме. Не можем да очакваме, че вземащите решения в САЩ винаги ще бъдат умни, особено за сегашната администрация”, добави Лю.