Доналд Туск милитаризира полско-украинската граница

Следвайте “Комета.бг” в Телеграм и във Фейсбук.

Автор: Боян Станиславски
Боян Станиславски — e журналист, преводач и издател; редактор в сайта Барикада, дългогодишен сътрудник на Българско Национално Радио, публикува текстове основно в полски и български издания; автор на англоезичния блог TheBarricade.online. Станиславски редовно участва в подкаста на полската електронна медия Portal STRAJK както и в предаването On the Barricades.

Туск обяви, че железопътните линии и магистралите в близост до граничните пунктове с Украйна вече ще се бъдат включени в списъка на т. нар. „критична инфраструктура”. По този начин правителството на практика обяви война на протестиращите фермери.

През последните седмици Туск почти отсъстваше от обществения живот. Той избягваше медиите и публичните изявления, включително и от парламентарната трибуна. Това може да се стори странно на някои, особено в светлината на ескалиращите протести на фермерите и производителите на храни в цялата страна. За неосведомените Доналд Туск е по-скоро специалист по връзки с обществеността отколкото политик.

Той е 110% политически маркетинг, пословично нарушава обещанията си (което не пречи на електората или аклитите му), а по време на сериозна криза, която може да го принуди да направи изявления, застрашаващи имиджа му, просто изчезва или дори бяга.

Подобно отношение на полския министър-председател – най-важната фигура в политическата архитектура на Полша, с правомощия, позиция и прерогативи, сравними с тези на германския канцлер – накара мнозина да повярват, че той, заедно с министрите на земеделието и финансите, работи в уединението на правителствените кабинети, за да реши този все по-належащ проблем.

Оказа се, че нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Вчера, на 22 февруари, на специална пресконференция Доналд Туск обяви, че ще добави пътищата и железопътните линии по полско-украинската граница към списъка на т.нар. критична инфраструктура, с което на практика сложи край на възможността фермерите да продължат протеста си, който от близо две седмици блокира различни пътни артерии в страната, включително и гранични.

По време на пресконференцията Туск заяви, че през последните „дни, седмици, съдбата на Украйна е била поставена на карта“. „Не е нужно да убеждавам никого, че това означава, че и нашата съдба е натежала“, каза още той. Той също така даде да се разбере, че „не можем да позволим на онези, които открито и активно служат на пропагандата на Путин, да се възползват от протеста на фермерите на границата с Украйна“.

Това най-вероятно е било препратка към плаката, поставен на един от тракторите, който призовава президента на Руската федерация да „сложи ред с Украйна, Брюксел и нашите управници“. В непосредствена близост до транспаранта беше поставено съветско знаме. 

Снимката на украсения трактор предизвика психотичен епизод и апоплексия в полската общественост.

Внезапната и тежка истерия, която избухна в полските медии, изявленията на политици и коментатори, както и в социалните мрежи, несъмнено заслужава вниманието на учените и поне няколко докторати, не само по психиатрия и социална психология, но и по културна антропология.

Някои коментатори, които подкрепят протеста на фермерите, но не са политически ангажирани, като например професор Адам Веломски, твърдят, че плакатът е типично подхвърлено от полските сили за сигурност средство за дискредитиране на протеста и получаване на обществена подкрепа за разпръскване на демонстрантите. Трудно е да се отрече логиката на това заключение, макар че трябва да се отбележи, че много фермери, ако се съди по публикациите в мрежата X и други подобни форуми, се подписват под този лозунг, който изразява пълна безпомощност пред действията и бездействията на полските власти, а не „предателство“ или подкрепа на войната, както твърди Туск. Трактористът с горе споменатия плакат е бил задържан от полицията и прокуратурата вероятно ще повдигнати обвинения срещу него. Като се има предвид атмосферата в Полша и антируската страст, той трябва да е благодарен, че полският Наказателен кодекс вече не позволява смъртно наказание, тъй като в социалните мрежи се чуват призиви да се обезглави човекът или да бъде подложен на гежки изтезания.

Туск също така заяви, че „всяка атака в публичното пространство в подкрепа на путинския разказ е държавна измяна […]

Надявам се, че както протестиращите, така и всички служби ще си направят правилните изводи от това. Ние няма да толерираме това под никаква форма“ – подчерта той.

Това е необичайно изказване, тъй като според полското законодателство министър-председателят не може да определя кои действия представляват държавна измяна; за това отговарят съдилищата и трибуналите. Законът не пречи на никого да се „подписва“ под какъвто и да е „разказ„, включително „путинския“, каквото и да означава това. Така че не е ясно до какви конкретни „изводи“ е трябвало да стигнат службите и как ще ги приложат на практика. Логично е това да се тълкува като начало на поредната вълна от репресии срещу непокорните протестиращи, политици, коментатори и журналисти, както и срещу обикновените граждани, които според последните социологически проучвания губят вяра в Украйна и украинците. Как всичко това ще се прояви на практика, предстои да разберем. Ясно е обаче, че то може да се тълкува като прелюдия към силова конфронтация със земеделците.

На пресконференцията Туск заяви, че когато бъдат въведени съответните вписвания в списъка на критичната инфраструктура, ще влезе в сила „различен организационен режим“. Тези думи е трудно да се тълкуват по друг начин, освен като съобщение, че протестите в граничния регион ще бъдат забранени и разпуснати от властите, последвано от заповед за полицейско нападение. Фермерите от вчера насам обявиха засилени мобилизационни усилия и категорично несъгласие с прекратяването на блокадите на граничните пунктове.

Не е ясно дали Туск разбира последиците от многодневна тотална война по магистралите и железопътните обръщачи в близост до украинската граница. Огромният медиен синдикат, който благоприятства правителството, както в Полша, така и в цяла Европа, ще се опита да скрие това от обществеността, но образите на насилието и пожара, които са неизбежни при подобна конфронтация, ще проникнат и ще достигнат до заинтересованите страни (чийто брой нараства) по други канали.

Ако полският министър-председател осъзнава рисковете, които крият действията му, остава въпросът дали това е глупост или саботаж.

За какво изобщо става дума? Защото със сигурност не става дума за решаване на проблемите, които предизвикаха протеста.

По време на пресконференцията Туск също така заяви, че „помощта за Украйна е неоспорима“ и че тя има предимство пред всички останали проблеми, включително интересите на полските фермери. С други думи, полският министър-председател даде приоритет на интересите на Украйна и на украинските аграрни магнати, и мултинационалните корпорации, които управляват част от украинското селско стопанство, пред тези на собствената си страна и нейните граждани. Това създава шокиращ прецедент и поставя на изпитание способността на полската общественост да мисли и реагира. Колко хора ще бъдат готови да разпознаят опасността и очевидната патология на посланието, отправено по този начин от полския министър-председател?

В този контекст си струва да се отбележи, че протестът на фермерите е нещо повече от спор между правителството и една или повече професионални групи; той е и проява на дълбокия социален и културен конфликт в Полша, който ясно се отразява в политиката. Свидетели сме на поредния сблъсък между света на полските бедняци-космополити, които твърдят, че всички можем да минем без полското селско стопанство, защото авокадото така или иначе се внася от Мексико, а кроасаните се купуват от френска пекарна, и една разнородна група хора, които искат да защитят своите интереси и своята държава и са готови да направят жертви в това си начинание.

„Ще търсим решения за защита на полските земеделски производители чрез национални методи, включително чрез използване на вътрешни мерки, както и чрез по-нататъшни преговори с Украйна и европейските институции, за да смекчим максимално негативните последици от либерализацията на търговията с Украйна“. На пресконференцията Туск заяви, че полските фермери могат да разчитат на него. Много малко хора, ако изобщо има такива, приемат тази декларация сериозно.