Бивш украински депутат подаде сигнал за връзките на Биризма с тероризма

Следвайте “Комета.бг” в Телеграм и във Фейсбук.

Автор: Ендрю Корибко (Andrew Korybko)
Оригинал: https://korybko.substack.com/p/a-former-ukrainian-mp-blew-the-whistle
Превод: екип на Комета
Текстът е преведен и публикуван с разрешението на автора.

Или, как партньорите на семейството на Байдън са спонсорирали украинския тероризъм чрез компанията Burisma.

Разкритията, които направи Андрей Деркач във връзка с корупционния скандал с Хънтър в Биризма, го превърна във враг на американското и украинското правителство.

Бившият украински депутат Андрей Деркач, остро порицан от администрацията на Байдън за това, че е споделил мръсотията за корупционния скандал на Хънтър Байдън в Биризма с бившия адвокат на Тръмп Руди Джулиани преди изборите през 2020 г., току-що даде много важно интервю за беларуската агенция БелТА, в което бе „надул свирката“ още по-силно. Според него подкупът от 6 млн. долара, който е бил платен в брой, за да се прекрати разследването на скандала с „Първия син“, в крайна сметка е попаднал в ръцете на украинските въоръжени сили и в нейната агенция за военно разузнаване.

Деркач твърди, че разполага с доказателство за тайната съдебна заповед, с която тези средства са били разпределени между тези две институции, като първата е инвестирала своята част в изграждането на безпилотната армия на страната си, докато втората е финансирала терористични атаки като убийството на Даря Дугина, което той изрично споменава в интервюто. Тези твърдения надграждат твърденията, които той сподели по-рано тази година по отношение на реалното въздействие на корупционния скандал с Хънтър и които тогава бяха анализирани тук.

По темата за украинските убийства и тероризма Деркач заяви, че ЦРУ и ФБР всъщност одобряват тези действия въпреки публичните си твърдения за обратното, но предупреди, че тази неморална политика неминуемо ще рикошира в самите САЩ. По-конкретно той цитира показанията на шефа на ФБР Кристофър Рей пред Конгреса през април миналата година, в които той заяви, че служителите на правоохранителните органи се опасяват, че в момента срещу тяхната страна се подготвят атаки, подобни на „Крокус“.

За това не бива да се забравя, че украинската военно-разузнавателна служба ГУР е главният заподозрян в разследването на Русия за това, което се превърна в един от най-тежките терористични атентати в нейната история, което означава, че частта от подкупа от 6 млн. долара, попаднала в ръцете на Буризма, вероятно е финансирала част от него. С други думи, ефектът от корупционния скандал на Хънтър е, че той е частично отговорен за бруталното убийство на невинни цивилни граждани на другия край на света няколко години по-късно.

Това вече е достатъчно скандално, но Деркач сподели още повече подробности за другите косвени последици от това прикриване на незаконната дейност на „Първия син“, като добави, че някои свързани с ГУР фигури са били свързани със западната версия за терористичния акт на „Северен поток“ от септември 2022 г. Той разглежда тази история като отклоняване на вниманието от съучастието на САЩ, мнението за което беше развито тук по времето, когато то влезе в дискурса, но похвали ЦРУ за усилията, които е положило, за да прикрие ролята си.

Според него ЦРУ може да е изпратило висококвалифициран украински екип от водолази в Балтийско море точно както съобщават западните медии, но само за да поставят фалшиви бомби.

По думите му, „когато се прави прикритие, то се прави доста добре. Не бива да омаловажаваме опита на ЦРУ или опита на МИ6 в подготовката на операции за прикритие. Те имат доста голям опит в използването на подставени лица, в използването на прикрити истории за формиране на определена позиция с цел избягване на отговорност. Това всъщност се е случило.“

В перспектива Деркач очаква Украйна да направи още опити за терористични атаки срещу Русия, които американската общественост е предварително подготвена да приеме чрез различните изтичания на информация от ЦРУ към медиите. Макар че мнозина биха хвърлили вината за всичко това в скута на Зеленски, Деркач смята, че всъщност шоуто се ръководи от началника на неговия щаб Андрей Ермак, макар и като западна марионетка. Въпреки това той също така е убеден, че Западът наистина се готви официално да замени Зеленски, но все още не знае кога и с кого.

Като цяло значението на интервюто на Деркач е в това, че той е бивш украински политик ветеран, който все още пази много източници вътре в режима, тъй като е работил в Радата цели 22 години в периода 1998-2020 г.

Макар че родината му го обвинява в държавна измяна, след като той бяга в Русия в началото на 2022 г., което последва обвинението на САЩ в намеса в изборите от името на тази страна през септември 2020 г., може да се твърди, че това са политически мотивирани опити за сплашване на топ информатор.

Разкритията, които направи Андрей Деркач за корупционния скандал с Хънтър в Бирма, както и новоразкритите му ефекти, довели до бруталното убийство на цивилни хора на другия край на света, след като част от подкупа на компанията му попадна в ръцете на ГУР, го превърна във враг на правителството на САЩ. Затова те и техните украински пълномощници винаги ще се опитват да го дискредитират със сензационни твърдения, но би било добре всеки да се вслуша в това, което казва, и след това сам да си състави мнение за него.