САЩ дискредитират всички аргументи за това защо трябва да са лидер на света

Следвайте “Комета.бг” в Телеграм и във Фейсбук.

Автор: Кейтлин Джонсън (Caitlin Johnson)
Източник: https://www.caitlinjohnst.one

Линк: https://www.caitlinjohnst.one/p/the-us-is-discrediting-all-arguments

Статията е преведена от екип на Комета.бг

Империята на САЩ дискредитира един по един всички свои аргументи за това защо трябва да води света. Цялото насилие, тиранията и несправедливостта, които твърди, че държи настрана чрез доминиращото си лидерство в света, се причиняват от самата нея, всяка година по все по-нагъл и крещящ начин.

Всичко, което стои зад американските стратегиите за сдържане, военно обкръжение и студена война с Китай, е с цел да се спре възхода на КНР и изместването на САЩ като световен лидер, а аргументите за необходимостта да се контролират Русия и Иран с всички необходими средства произтичат от същата политика. Тези аргументи се приемат като даденост от мнозина въз основа на това, че САЩ са свободна и демократична страна, която насърчава либералните ценности и се противопоставя на авторитаризма, така че, разбира се, е по-добре САЩ да ръководят световните дела.

Но всяка точка, която би могла да се използва в подкрепа на този аргумент, бързо се подкопава от самите САЩ. САЩ превръщат света в много по-насилствено и опасно място. САЩ посягат на свободата, като извършват и улесняват все повече несправедливост и авторитаризъм. САЩ подкопават международното право, като постоянно го нарушават. Всеки аргумент, който може да бъде изтъкнат в полза на глобалното лидерство на САЩ, отслабва с всеки изминал ден.

Тъй като САЩ подкрепят Израел, който редовно извършва ужасяващи кланета в Газа, е ясно, че САЩ не могат да твърдят, че правят света по-мирен и хармоничен.

Тъй като САЩ и техните съюзници безразсъдно засилват ядреното противопоставяне с Русия заради провалената война в Украйна, е ясно, че САЩ не могат да твърдят, че правят света по-безопасен.

Тъй като САЩ осъждат Международния наказателен съд за това, че е поискал заповеди за арест на израелски служители, и подкрепят Израел в отхвърлянето на нарежданията на Международния съд да прекрати нападението си над Рафа, е ясно, че САЩ дискредитират претенциите си като защитник на „международния ред, основан на правила“.

Тъй като онлайн цензурата и забранените пропалестински лозунги все повече се нормализират в ръководения от САЩ западен свят, е ясно, че САЩ са дискредитирали претенциите си да бъдат защитник на свободата на словото.

Тъй като САЩ прилагат жестоки полицейски репресии срещу протестиращите срещу геноцида в университетските кампуси в цялата страна, е ясно, че САЩ са дискредитирали претенцията си да бъдат защитник на свободата на събранията.

Тъй като САЩ подкрепят Израел в убийството на исторически брой журналисти и закриването наАл Джазира, а сами вкарват в затвора Джулиан Асанж за журналистическа дейност, разкриваща военните престъпления на САЩ, е ясно, че САЩ са дискредитирали претенцията си да бъдат защитник на свободата на печата.

Тъй като САЩ подкрепят своите пълномощници в Киев, които отменят изборите в Украйна, като същевременно предоставят военна помощ на повечето диктатури в света, е ясно, че САЩ са дискредитирали претенцията си да бъдат основен насърчител на демокрацията.

Каквито и аргументи да измислите за това, че светът има полза от лидерството на САЩ, в момента в новините има важни истории, които категорично дискредитират тези твърдения. Доказателствата са налице и този аргумент не съществува.

Това не е някаква празна риторична гледна точка, която правя само за да покажа, че моят мироглед е по-добър от този на масовия апологет на западната империя; той е изключително важен за настоящите и бъдещите събития, които имат несравнимо по-голямо значение за оцеляването на нашия вид.

Американската империя едновременно засилва агресиите си срещу Китай и Русия, както и в Близкия изток с нарастваща безразсъдност, която може да доведе до масирана военна конфронтация с поне една голяма ядрена държава в някакъв момент през следващите години. Тя прави това, защото възходът на Китай означава, че планетарната хегемония на САЩ ще изчезне, ако не се случи нещо значително, а ръководителите на империята изглежда са изчислили, че си струва да рискуват живота на всеки земен организъм, за да запазят позицията си.

Единственият възможен аргумент, че това е разумно или целесъобразно, е, че светът е по-добър с лидерството на САЩ, отколкото без него. Но както току-що обсъдихме, всяка възможна предпоставка за това твърдение е солидно дискредитирана от действията на Съединените щати. И това само се влошава.

Това за мен прави пределно ясно, че светът би бил по-добре без лидерството на САЩ.

Всеки път, когато казвам това, в коментарите ми се появяват апологети на империята, които яростно твърдят, че ако САЩ не доминират на нашата планета, то Китай ще го направи, но няма доказателства, че Китай се стреми да измести САЩ като еднополюсен планетарен хегемон, а предположението, че винаги трябва да има една еднополюсна сила, която да доминира на земното кълбо, е историческа глупост.

В цялата човешка история е имало само един еднополюсен планетарен хегемон, а именно империята на САЩ, и той не съществуваше до разпадането на Съветския съюз през 90-те години.

Не е рационално да се смята, че нещо, което се е случило само един единствен път в цялата история, трябва да бъде норма за нашия свят. Многополюсността е била норма, а не изключение, през цялото останало време на тази планета преди появата на глобалното превъзходство на САЩ преди около три десетилетия.

Това не означава, че един многополюсен свят ще реши всички наши проблеми или ще доведе до мир и хармония. Ясно е обаче, че приемането на появата на такъв свят е за предпочитане пред свят, в който империята на САЩ се опитва да подтисне и забави появата му с нарастващи количества насилие и агресия, както и подготвяне на Трета световна война, и безумни апокалиптични „игри“ с оръжие.

Американската империя е твърде луда и болна, за да ѝ бъде позволено повече да управлява света. Няма никакъв аргумент, че ползите са по-големи от разходите. Няма причина великите сили в света да не могат да се обединят и да си сътрудничат за един здрав свят в полза на всички, ако човечеството просто успее да се отърси от примитивния си импулс да доминира и контролира.