Базираната във Варшава „Комуникационна група за Украйна“ е новият „Съвет за управление на дезинформацията“

Следвайте “Комета.бг” в Телеграм и във Фейсбук.

Автор: Ендрю Корибко (Andrew Korybko)
Източник: https://korybko.substack.com

Линк: https://korybko.substack.com/p/the-warsaw-based-ukraine-communications

Статията е преведена и публикувана със съгласието на автора.
Ендрю Корибко е американски политически анализатор, базиран в Москва, специализиращ в областта на глобалния системен преход към многополюсност в световната политика.

Тази многостранна платформа, която обединява западните пропагандисти под проукраински претекст, може да бъде използвана от правителството на САЩ за много по-ефективна от всякога намеса в предстоящите президентски избори.

По-рано тази седмица САЩ и Полша постигнаха две споразумения за създаване на базираната във Варшава „Комуникационна група за Украйна“ (КГУ). Нейната изрично заявена цел е „да координира съобщенията, да насърчава точното отразяване на пълномащабното нахлуване на Русия, да засилва гласовете на украинците и да разобличава информационните манипулации на Кремъл“. Въпреки че е насочена срещу Русия, тя вероятно ще бъде насочена и срещу консервативно-националистическата опозиция на Запада и лесно може да се разрасне, като включи повече теми, отколкото само Украйна.

Прословутият „Съвет за управление на дезинформацията“ към Министерството на вътрешната сигурност, създаден за няколко месеца през 2022 г. и по същество имаше същата мисия, беше принуден да бъде закрит под силен обществен натиск поради основателни опасения, че мандатът му рискува да наруши гражданските свободи на американците. Неговите вдъхновители обаче си взеха поука да не създават друга подобна институция у дома и затова в края на краищата възпроизвеждат функциите ѝ чрез КГУ,   базирайки я във Варшава вместо във Вашингтон.

Нейното местоположение в чужбина и частичният ѝ чуждестранен състав позволяват на американското правителство (КГУ) „достоверно да отхвърли“ обвиненията, че тя представлява подобна заплаха за гражданските свободи на американците, каквато представляваше нейният предшественик, а освен това при евентуални бъдещи нарушения могат да бъдат обвинени техните чуждестранни партньори, за да се отклони вината от КГУ.

В края на краищата, последната от изрично заявените ѝ цели може без усилие да бъде използвана спрямо всички западни граждани под претекст, че те или са изложени на „информационна манипулация от страна на Кремъл“, или я разпространяват, независимо дали съзнателно или не.

Оттук до използването на КГУ срещу членове на консервативно-националистическата опозиция на Запада, било то за изкуствено създаване на „правно“ основание за шпионирането им или за очерняне на тези фигури в съда на общественото мнение, е само една крачка. Тази неизяснена мисия придобива по-голяма актуалност от всякога за управляващия либералноглобалистки елит на Запада след някои от успехите на съперниците им по време на последните избори за Европейски парламент и преди следващите президентски избори в САЩ.

След мишените могат да бъдат Националното обединение на Франция, Алтернатива за Германия и дори полските партии „Право и справедливост“ и „Конфедерация“. Що се отнася до последните две, има подозрения, че решението на завърналия се министър-председател Доналд Туск лицемерно ще съживи „Комисията за руско влияние“ на предшественика си, която самият той критикуваше миналото лято, е с цел да очерни „Право и справедливост“ преди президентските избори през май следващата година. Неговите съперници също загубиха последните избори за Европейски парламент. 

Що се отнася до Конфедерацията, тя събра повече гласове на възраст под 30 години от двете основни партии в страната и завърши на трето място, въпреки че миналия месец беше очернена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен назовавайки я „приятели на Путин“, които „искат да унищожат Европа“. Взети заедно, резултатите на „Право и справедливост и Конфедерацията доказаха, че полската десница все още е силна, въпреки че либерал-глобалистите на Туск спечелиха последните избори за Европейски парламент, и именно затова те вероятно ще бъдат обект на нападение от страна на КГУ.

Сугестиите на външния министър Радек Сикорски от миналия месец, че всеки, който подкрепя традиционните ценности е против незаконната имиграция, и че всеки, който поставя под съмнение някой от аспектите на украинския конфликт, може да се окаже под руско влияние, засилват тази загриженост и може да се превърне в неформален стандарт на КГУ занапред. Както читателят вероятно интуитивно вече е разбрал, това би гарантирало, че движението на Тръмп „Америка на първо място“ също е обект на посегателство, което ще доведе до нарушаване на гражданските свободи и намеса в изборите.

Каквато и да е „октомврийска изненада“, която Тръмп би могъл да разкрие или която би могла да се случи, за да скандализира допълнително Байдън междувременно, е възможно да бъде представена като предполагаем пример за „манипулиране на информация от страна на Кремъл“, за да се оправдае намесата на КГУ в изборите от името на правителството на САЩ. През 2016 г. такава платформа не съществуваше, така че намесата през онази година беше повече или по-малко ad hoc, докато тази през 2020 г. беше сравнително по-организирана, след като „старата“ разузнавателна общност се събра, за да опише фалшиво лаптопа на Хънтър като „руска дезинформация“.

След като беше сформирана почти пет месеца преди президентските избори през ноември на чужда територия извън обхвата на американската конституция и частично съставена от чужди правителства, КГУ може да бъде използвана от американското правителство за намеса в предстоящия вот много по-ефективно от всякога. На практика тази платформа може да помогне на управляващия либерално-глобалистки елит на Запада да получи предимство във всеки предстоящ избор, като координира своите кампании за информационна война и схеми за незаконно наблюдение.

Причината, поради която на КГУ на САЩ бяха нужни почти две години, за да възстанови по същество „Съвета за управление на дезинформацията“, макар и в новата му хибридна американско-европейска и предполагаемо украинска форма, се дължи на факта, че демократите приемаха очакваната победа над Тръмп за даденост до миналата есен.

Приблизително тогава, по време на разгара на безизходицата в Конгреса по отношение на помощта за Украйна, стана ясно, че той наистина има достатъчно поддръжници, за да „победи измамника“ и да му даде преднина, която е „твърде голяма, за да бъде фалшифицирана“.

Това осъзнаване ги накара да създадат многостранна платформа за обединяване на западните пропагандисти, за да увеличат максимално усилията си за победа над Тръмп и други като него. Макар че резултатът от последните избори за Европейски парламент беше в разрез с политическите интереси на същия този елит, този орган е до голяма степен безсилен и предимно символичен, за разлика от националните им колеги. Съответно нямаше никаква необходимост от публично разкриване на КГУ до приключването на изборите.

Изборът на подходящ момент предотврати сценария консервативно-националистическата опозиция да сплоти около себе си избирателите в знак на протест срещу тази слабо прикрита платформа за намеса, като по този начин позволи на елита да получи сравнително по-чиста оценка на обществените настроения чрез този предимно символичен вот, вместо да им влияе по този начин. Сега, след като резултатите са известни, няма причина да крият какво са правили през всичките тези месеци, поради което избраха буквално деня след изборите за Европейски парламент, за да разкрият КГУ.

Сега тя може по-открито да бъде използвана от тях за намеса във вътрешнополитическите процеси в целия Запад чрез описаните средства, като главната цел е да се манипулират представите на американските избиратели на Тръмп, за да ги разубедят да гласуват за него, така че изборите да бъдат по-лесно фалшифицирани. Следователно КГУ е просто ребрандирана версия на „Съвета за управление на дезинформацията“ и също като предшественика си, истинските машинации на тази инициатива са лесно разкриваеми, така че успехът ѝ също далеч не е сигурен.