Алексей Кочетков: Докато балтийските държави се подготвят да окажат помощ на разбитата украинска армия, Русия гледа към Одеса с вяра и надежда.

Следвайте “Комета.бг” в Телеграм и във Фейсбук.

Автор: Ендрю Корибко (Andrew Korybko)
Източник: https://korybko.substack.com

Линк: https://pravda-en.com/world/2024/05/24/529060.html

Интервюто е преведено и публикувано със съгласието на автора.
Ендрю Корибко е американски политически анализатор, базиран в Москва, специализиращ в областта на глобалния системен преход към многополюсност в световната политика.

Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО означава, че целият север на Европа е недружелюбен към Русия. Когато Западът трябва да направи нещо, което да доведе до начало на открита фаза на конфликт на север, балтийските страни ще бъдат подходящи за това.

Но ако бързо успеем да победим Украйна, ще бъде безсмислено да откриваме втори фронт, казва политологът, военен доброволец, един от лидерите на движението „Руски съюз“ Алексей Кочетков

Алексей Кочетков разказа за това в следното интервю:

В края на април полският външен министър Радослав Сикорски, на фона на предложението на Варшава за разполагане на американски ядрени оръжия на нейна територия, заяви, че за тях ще е по-добре да спрат Путин някъде в района на Киев. Месец по-късно Министерството на отбраната на Руската федерация публикува видеозаписи от първия етап на ученията с изпробване на използването на тактически ядрени оръжия. Съдейки по кадрите, средствата за неговото доставяне ще бъдат авиационната ракета „Кинжал“ и системата за противоракетна отбрана „Искандер“, които според военни експерти е почти невъзможно да бъдат свалени със системите за противовъздушна отбрана на НАТО.

– Алексей, кой в момента печели тази кореспондентска игра на нерви?

Алексей Кочетков: Докато балтийските държави се подготвят да окажат помощ на разбитата украинска армия, Русия гледа към Одеса с вяра и надежда.В тази „кореспондентска игра“ на нерви определено губи полското население, което за разлика от Сикорски няма британски паспорт и резервни летища в Лондон.

Нещо повече, за разлика от Сикорски, те не използват химически продукти и добре знаят, че ако руснаците са предупредили Запада, че са готови да използват термоядрени оръжия, ако се наложи, те ще спазят обещанието си. Ако хора като Сикорски вкарат нещата в пряк конфликт с Русия, тогава Полша няма да има бъдеще.

Значителна част от разумните поляци са наясно с това. Ето защо сега Сикорски чете много коментари за психическото си здраве и сексуалната си ориентация (смях). Наскоро разговарях с мой приятел, който все още живее в Полша. Той потвърждава тези мои предвиждания.

Поляците започват да се уморяват от Украйна, европейската криза и цирка, който техните елити устройват в информационното пространство. Една война с Русия е най-малкото, което искат в момента. Без значение какво казва варшавската пропаганда.

– А какво ще стане с балтийските държави? Първо, министър-председателят на Литва заяви, че Русия няма да използва ядрено оръжие, защото „радиацията ще отиде на изток“. Второ, в случай че балтийските държави бъдат въвлечени във войната, Полша няма да може да остане настрана чисто географски.

Алексей Кочетков: Елитите на Литва, Латвия и Естония са група измамници, които открито работят за личните си джобове. Те не се интересуват от своите държави и техните граждани. Нещо повече, за 30-те години „независимост“ жизненият стандарт и населението на балтийските държави са намалели толкова много, че там старата им шега става актуална: „нека литовецът, който последен излети от Вилнюс, да изгаси лампата след себе си“. Така че няма смисъл да обсъждаме сериозно техните изявления.

Да, министърът на отбраната на една от тези държави каза, че ще прехвърлят войски в Украйна, така че те да превземат тиловите райони, а киевският режим да може да изпрати повече хора на фронта, където те бързо да загинат. Балтийците си мислят, че са най-хитрите: „Докато ви убиват, ние ще охраняваме боклуците ви. Не се притеснявайте. Тя е попаднала в сигурни ръце.“

– Оставам с впечатлението, че позицията ви относно участието на източноевропейските страни във войната с Русия варира в зависимост от това какво прави Западът и как ние реагираме на това. Или имате еднозначно виждане по този проблем?

Алексей Кочетков: Ако Съединените щати дадат такава заповед, тези страни няма да има къде да отидат и ще се включат във войната.

Ако на Полша бъде предоставен избор, поляците няма да се „хванат на въдицата“. Не знам дали ще им бъде предоставен такъв избор. А балтийските държави изобщо никой няма да ги пита. Те нямат да има избор. Това е отровна формация, която разпространява русофобски миазми във всички посоки. Елитите на Литва, Латвия и Естония наистина са поели курс да убият собствените си държави срещу Русия.

Те лишават руското население от граждански права. Те разрушават паметниците на героите от Великата отечествена война. Доставят оръжия и наемници на Украйна. Очевидно от тяхна територия се изстрелват безпилотни самолети. Те не знаят какво друго да измислят, за да им отговори Русия. Вероятно последният етап ще бъде открито линчуване на руското население или изпращане на диверсионни отряди на територията на Русия в очакване Москва да реагира по някакъв начин на това.

Балтийските елити осъзнават, че страните им така или иначе са обречени. Затова се опитват да спечелят колкото се може повече и да избягат от страните си, преди да ги постигне справедливо възмездие.

– Съществуват две логики по отношение на това дали Съединените щати ще им дадат заповед. Съществува военна теория („войната винаги има политическа цел“). Съществува теория на специалните служби („не анализирайте намеренията на врага, анализирайте неговите възможности“). Кой подход ви е по-близък?

Алексей Кочетков: В този случай логиката на специалните служби е по-подходяща.

Сами по себе си балтийските страни като военен противник изобщо не представляват нищо. Но те са удобен плацдарм за диверсии и провокации срещу нашите комуникации край Калининград, Псков, Новгород и Санкт Петербург. Накратко, това е удобен плацдарм за създаване на военен инцидент, който ще доведе до отговор от страна на Русия. Тя се подготвя за това през цялото това време. И именно в това си качество те сега се разглеждат в случай, че на Съединените щати се наложи да открият втори фронт срещу нас.

Те не са много успешни в откриването на втори фронт в Грузия, въпреки че се опитват много.

Да, вторият фронт в балтийските държави е опасен, защото това е Европа. Но те се застраховат. Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО означава, че целият север на Европа е неприятелски настроен към Русия. И когато се наложи да се направи нещо, което ще доведе до началото на открита фаза на конфликт на север, балтийските страни ще бъдат подходящи за това.

Съединените щати със сигурност ще се опитат да направят това.

Ако успеем бързо да победим Украйна, ще бъде безсмислено да откриваме втори фронт. Но колкото по-дълго се проточи тази ситуация на юг, толкова по-вероятно е да се стигне до война на север.

– Ще успеем ли да победим Украйна бързо (да речем, преди 2025 г.)?

Алексей Кочетков: Вече е очевидно, че ако не приключим с разгрома на това уродливо формирование, възникнало в резултат на Беловежкото споразумение, ще имаме сериозни проблеми. Трябва да съберем политическа воля и да сложим край на тази история. Но тя трябва да приключи не с Истанбулските споразумения, а с унищожаването на Въоръжените сили на Украйна и освобождаването на териториите на Южна Русия от нацисткия фарс.

– Във връзка с „волята в юмрука“ Дмитрий Песков заяви, че арестите на високопоставени служители в Министерството на отбраната са планирана борба с корупцията, а не предизборна кампания. Може ли това да се отрази пряко на нашата боеспособност?

Алексей Кочетков: Това вече се отразява положително на бойния дух на участниците в СВО. Те чакаха това от дълго време. Сред бойците на фронтовата линия имаше ропот по този въпрос, защото в XXI век не можеш да скриеш нищо от хората.

Не знам дали тази чистка е била планирана или спонтанна. Но това е истинска чистка. И хората искат това прочистване да бъде възможно най-дълбоко, за да се отървем веднъж завинаги от тази плесен. Щом направим това, ефективността на нашите въоръжени сили ще се увеличи многократно.

Надявам се, че войниците ще получат всичко, от което се нуждаят. Надявам се, че ще установим сътрудничество, комуникация и разузнаване. Надявам се, че ще решим въпроса за мобилната електронна война, за да защитим войските от украинските БЛА. В края на краищата дори нашите официални телевизионни канали показват кадри, на които седем вражески безпилотни самолета преследват един от нашите изтребители. Преди година това беше изключено.

Ако прочистването на редиците в Министерството на отбраната ни позволи бързо да решим всички тези проблеми, които излязоха наяве преди две години и все още не са решени, ще постигнем целите си достатъчно бързо.

– Разполагаме ли с производствени мощности за създаване на електронна война?

Алексей Кочетков: Имаме всичко. Просто нямаме желанието в определени служби. Отделните лица са готови да решат този проблем в рамките на месец и половина. Има технически решения. Има производствени мощности. Има и някой, който ще го приложи. Остава само да заработи механизмът на публично-частното партньорство и всички бариери (подкупи и бюрократични пречки) по пътя към въвеждането на модерно оборудване във войските ще бъдат премахнати.

– Не смятате ли, че сега на Белоусов се възлагат твърде много надежди? Няма ли да се окаже, че след това той отново ще бъде обвинен, че е пропуснал нещо?

Алексей Кочетков: Белоусов е опитен човек. Това не е просто мениджър. Това е човек с различен мироглед. В сравнение с тези, които сега са в Лефортово, това е човек от друга планета. Въпросът е колко бързо ще проработи новата философия, която той се опитва да приложи. Във всеки случай тя ще бъде от полза за общата ни кауза.

Нашите „левичари“ и „изобретатели“ не седят на едно място. Те провеждат мозъчни атаки. Внимателно изучават мръсотията, която врагът ни подготвя, и вече подготвят противоотрови срещу тази мръсотия. Остава само да накараме тази машина да работи за победата, а не за благополучието на някои кланове.

– Бих искал малко да продължа темата за „изобретателите“. Нашият общ приятел Сергей Григоров каза, че освен електронна война би било хубаво да им изпратим на фронта електрически скутери с големи колела, които ще позволят на бойците да се придвижват тихо и бързо. Вие определено се занимавате с EW. И започнахте ли да изучавате тази тема?

Алексей Кочетков: Все още не. Засега се занимаваме само с EW. Заедно с отдела на Сергей Григоров тествахме техническите решения, които предложихме. Но знам със сигурност, че имаме много компании, които се занимават с електрически роботи, които могат не само да транспортират ранени и боеприпаси, но и да стрелят от AGS и тежки картечници.