Дали Украйна действа сама, или е атакувала руските системи за ранно предупреждение с американско одобрение?

Следвайте “Комета.бг” в Телеграм и във Фейсбук.

Автор: Ендрю Корибко (Andrew Korybko)
Източник: https://ukraina.ru

Линк: https://korybko.substack.com/p/is-ukraine-going-rogue-or-did-it?utm_source=profile&utm_medium=reader2

Статията е преведена и публикувана със съгласието на автора.
Ендрю Корибко е американски политически анализатор, базиран в Москва, специализиращ в областта на глобалния системен преход към многополюсност в световната политика.

В края на май руско-американските отношения се влошиха повече от всякога в резултат на три събития. Първо, САЩ поставиха началото, като открито позволиха на Украйна да използва оръжията си за нанасяне на удари по цели на територията на Русия, след това Полша заяви, че САЩ ще ударят всички руски сили в зоната за специални операции, ако Москва използва ядрени оръжия, и накрая президентът Путин даде сигнал, че очаква НАТО да ескалира значително конфликта някъде до лятото. Всичко това е достатъчно лошо, но то става още по-лошо от това, което Украйна току-що направи.

Русия потвърди, че Украйна е поразила поне една от нейните системи за ранно ядрено предупреждение, а Киев твърди, че е поразил втора, намираща се по-дълбоко във вътрешността на противника, която (все още?) не е потвърдена. Тези структури откриват пристигащи междуконтинентални балистични ракети от вида, който би могъл да бъде изстрелян от САЩ при сценарий на първи удар, като по този начин позволяват на Русия да се подготви за неизбежен втори удар. Те нямат нищо общо с украинския конфликт и всичко свързано със стратегическата стабилност.

Според съобщенията и двете системи продължават да са в изправност, но въпреки това става въпрос за безпрецедентен действие, тъй като никога досега никоя държава не е насочвала такива системи към друга държава, което би могло частично да я заслепи за първия удар в най-лошия случай и по този начин да даде на атакуващата страна огромно предимство. По-нататъшното влошаване на руско-американските отношения, настъпило независимо от това развитие, повиши напрежението до най-високото му ниво от Кубинската криза насам, така че това не би могло да се случи в по-неподходящ момент.

Най-важният въпрос в света в момента е дали Украйна постъпва непокорно, може би за да провокира криза като гореспоменатата в очакване да принуди Русия да се изтегли поне от част от територията, която Киев обявява за своя, или това е направено с американско одобрение. Докладът на „Вашингтон пост“ за това как американски служители са обезпокоени от това, което Украйна току-що направи, дава основание да се смята, че първото мнение е вярно, но това може да е просто дезинформация с цел правдоподобно отричане.

В същото време обаче си струва да си припомним как Украйна не се подчини на публичните искания на САЩ да не атакува руските петролни рафинерии. Администрацията на Байдън не иска цената на тази суровина да се покачва преди изборите през ноември, но Зеленски все пак заповяда на силите си да ударят рафинериите така или иначе. Това се случи и на фона на безизходицата в Конгреса по въпроса за повече помощ за Украйна, която беше разрешена малко след като тези удари станаха проблематични. Ето защо не би било прецедент Украйна отново да започне да безчинства.

На всичкото отгоре „Файненшъл таймс“ съобщи, че „някои украински официални лица твърдят, че (връзките със САЩ) са достигнали най-ниската си точка“ поради гореспоменатите ограничения за атакуване на руски петролни рафинерии и „параноята“ на Зеленски (както я описва един от предполагаемите им украински информатори) относно намеренията на САЩ. Той също така е обиден, че Байдън няма да участва в предстоящите швейцарски „мирни преговори“, след като ги отбягваше по време на събитие за набиране на средства, което, както се съобщава, го е накарало да изпрати бележка, с която нарежда на служителите да критикуват американския лидер.

Въпреки това най-добрият подход вероятно би бил Русия да приеме, че Америка поне мълчаливо е одобрила ударите на Украйна по нейната система(и) за ранно предупреждение, тъй като този ред на мисли съответства на тенденцията за ескалация от последната седмица. В края на краищата, ако НАТО като цяло или поне „коалиция на желаещите“ от този блок започне конвенционална интервенция в Украйна, това би могло да подтикне Русия да използва тактически ядрени оръжия при самозащита, за да спре тази инвазионна сила, ако тя премине Днепър и застраши новите ѝ региони.

В този случай САЩ биха могли или да нанесат конвенционален удар по всички руски сили в зоната на специалната операция, както Полша заяви, че ще направи, или просто да преминат към действие, като нанесат първия ядрен удар, който би могъл да бъде улеснен от украинския им пълномощник, извършващ повече атаки срещу системите за ранно предупреждение.

Съществува и вероятността повече такива атаки просто да предшестват първия ядрен удар на САЩ преди каквато и да е конвенционална намеса на НАТО, ако вземащите решения стигнат до заключението, че тогава размяната на удари ще бъде неизбежна.

Ето защо не може да се изключи, че Украйна е проверявала сигурността на руските системи за ранно предупреждение по нареждане на американския си покровител в подготовка на този най-лош сценарий, откъдето идва и мъдростта на съвета на Дмитрий Суслов страната му да извърши „демонстративен“ ядрен опит. Този влиятелен експерт от Руския съвет за външна и отбранителна политика преведе и препубликува политическото си предложение в RT тук, което го доведе до световното внимание с цел да даде сигнал на САЩ.

Читателите може би си спомнят, че RT публикува и предложението на колегата на Суслов Сергей Караганов от юни миналата година, в което той обясняваше защо Русия трябва да нанесе ядрен удар на Европа, за да възпре САЩ в Украйна. Последното предложение е много по-практично и не носи риск от разпалване на Трета световна война, а освен това може да представлява подходящ финал на току-що проведените от Русия учения с тактически ядрени оръжия. Те бяха поръчани, за да възпрат САЩ, но предвид продължаващата ескалация може би е необходим по-силен сигнал.

Отговорът на Русия на въпроса дали Украйна е действала безразборно, когато е атакувала нейната система(и) за ранно предупреждение, или това е станало по заповед на Америка, ще определи отговора ѝ на евентуална конвенционална намеса на НАТО в Украйна. В първия случай Русия може да изчака, докато мащабни сили преминат Днепър, за да използва тактически ядрени оръжия, докато във втория случай може да я подтикне да нанесе първи ядрен удар срещу САЩ преди началото на тази намеса, за да изпревари първия ядрен удар, който Русия може да смята, че САЩ планират.